Havlamaya Benzeyen Öksürük: Krup
Krup, özellikle 6 ay-3 yaş arası çocuklarda sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görülen, virüslerin yol açtığı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bu dönemlerde salgın şeklinde görülmekte, yarattığı solunum sıkıntısı tablosuyla anne babaları korkutmaktadır.
Krup belirtileri çok ani başlangıçlıdır. Genellikle çocuk yatağa giderken herhangi bir sıkıntısı yoktur. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Öncesinde burun akıntısı olabilir. Hafif ateş görülebilir. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur, sesi boğuk, kabalaşmıştır. Gündüz iyi olan çocukta, solunum sıkıntısı birkaç gece boyunca görülebilir, giderek azalır.
Krup Semptomları:
Krupta, büyük hava yollarının iltihabi reaksiyonu ve mukus birikimi belirtilere yol açar. Küçük çocuklarda havayolları dar olduğundan solunum sıkıntısı belirtileri görülür. Aynı virüsü alan büyük çocukta ise sadece soğuk algınlığı belirtileri görülecektir.
Belirtiler o kadar tipiktir ki, genellikle hastayı gören çocuk doktoru tanıyı koyacaktır.
Viral bir enfeksiyon olduğu için etkene yönelik bir tedavi yoktur. Krup genellikle üç ila beş gün içinde seyrini tamamlayarak iyileşir. Bu süreçte alınacak birkaç basit önlem çocuğun rahatlaması için yardımcı olabilir. Bunlar arasında öncelikli olan nemli hava, buhar verilmesidir. Serin gecelerde pencereyi açıp dışarının havasından nefes almasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır. Ateş varsa, ateş düşürücüler verilir. Dik pozisyonda otururken daha rahat nefes alacaktır. Ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle siz sakin olmalı, çocuğunuzun da sakinleşmesine yardımcı olmalısınız. Bol sıvı alması uygun olacaktır. Bebekler için anne sütü veya mama yeterli gelebilir. Daha büyük çocuklar için çorba veya dondurulmuş meyveler yatıştırıcı ve etkili olabilir. Dinlenme teşvik edilmelidir. Uyku, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir. Çocuğun öksürüğü gün içinde iyileşebilir, ancak gece tekrar ortaya çıkabilir. Çocuğun belirti ve semptomları daha ağır hale gelirse, ebeveynler hızlı hareket edebilmek için çocuğun yanında, aynı odada uyumayı tercih edebilirler.
Bu ilk önlemlerle rahatlamayan daha ciddi vakalarda zaman kaybetmeden acile başvurulması gerekmektedir.
Dr. Fatih EKİNCİ