Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

Kilo alımı başta olmak üzere sindirim sorunları, yorgunluk, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok olumsuz etkisi bulunan beyaz ekmeğin az bilinen bir zararı daha ortaya çıktı. Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?
Yayınlama: 30.10.2024
Düzenleme: 30.10.2024
A+
A-

Kilo aldıran en büyük etkenlerden biri de karbonhidrat tüketimidir. Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur? Yoğun kalitesiz karbonhidrat içeren ekmeği hayatınızdan çıkardığınızda, ne kadar hızlı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz.

İşlenmiş karbonhidratlar, vücuttaki yağ asidi seviyesini artırırken bu durum da kalp krizine neden olabilir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tükettiğinizde bu durum tam tersine döner ve kandaki kolesterol seviyesi düzene girer. Böylelikle kalp krizi riski de azalır.

Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

Ekmek kesme

BU ETKİSİ ÇOK AZ BİLİNİYORDU

Beyaz ekmek de tıpkı makarna, beyaz pirinç ve rafine şeker gibi kan şekerini yükselterek vücutta iltihaplanmalara neden olur. Bu işlem uzun vadede cildin kırışmasını ve sarkmasını hızlandırabilir.

Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

ekmek

BEYAZ EKMEK YERİNE NE TÜKETİLMELİ?

Beyaz ekmeğin besin değerleri son derece düşük ve kalori oranı yüksektir. Tam tahıllı ya da çavdar ekmeği ise lif açısından zengindir. Lif, bağırsaklarımız için yararlı olup sindirim sistemini düzene sokar.

Tam tahıllı besinler, vücudun enerji seviyesini koruyan ve yükselten birçok vitamin ve minerali içerisinde barındırır.

Özellikle magnezyum yönünden zengin olan tam tahıllı ekmeği yemeyi bıraktığınızda, hücreler yeterli desteği görmez ve vücudun enerji seviyesi düşer. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketmek, oldukça önemlidir.

 

Ekmek yemeyi tamamen bıraktığımızda vücudumuzda neler olur?

  • Tam buğday ekmeği, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekleyen çinko, selenyum gibi mineraller içerir. Çinko, enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretiminde önemli rol oynar. Selenyum ise antioksidan enzimlerin aktivitesini artırarak, bağışıklık sisteminin etkinliğini yükseltir.
  • Tam buğday ekmeği, kemik yoğunluğunun korunmasında da önemli bir rol oynar. Fosfor ise kemik ile dişlerin yapı taşlarından biridir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler, osteoporoz benzeri kemik hastalıkları riskini azaltır.

ntv haber


İşte Türkiye’nin en yaşlı şehirleri! Üçü de aynı bölgede yer alıyor

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.