Ön Kuluçka Programı Demoday’24 etkinliğinde yenilikçi iş fikirlerini geliştiren girişimci adayları, öncelikle jüri karşısında projelerini sunarak gerekli değerlendirmeleri tamamladılar. Jüri değerlendirmeleri sonucunda ilk 3 sırayı alan takımlar, iş fikirlerini konuklarla paylaştı.
Van YYÜ ve DAKA İş Birliğiyle İnnovan Girişimcilik Merkezi’nde Ön Kuluçka Programı Demoday’24 Etkinliği Gerçekleştirildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hayata geçirilen İnnovan Girişimcilik Merkezi’nin 2023-2024 Ön Kuluçka Programı’nın ilk mezunları, başarılı bir süreç sonunda iş fikirlerini yatırımcılarla buluşturmaya hazır hale geldiler.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla başlatılan önemli projelerden biri olarak öne çıkan programda, farklı sektörlerden gelen 12 girişimci, 6 aylık ön kuluçka sürecinde aldıkları temel ve tematik eğitimler ile danışmanlık desteği sayesinde projelerini geliştirdiler.
Ön Kuluçka Programı Demoday’24 etkinliğinde yenilikçi iş fikirlerini geliştiren girişimci adayları, öncelikle jüri karşısında projelerini sunarak gerekli değerlendirmeleri tamamladılar. Jüri değerlendirmeleri sonucunda ilk 3 sırayı alan takımlar, iş fikirlerini konuklarla paylaştı. Ardından programı başarıyla tamamlayan tüm takımlara katılım belgeleri takdim edildi.
Etkinlikte Innovan Girişimcilik Merkezi’nin tanıtım videosu izlendikten sonra protokol konuşmaları gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bu programın bölgedeki genç girişimcilere sahne alma ve yatırımcılarla iş ağları kurma fırsatı sunduğunu belirtti. Ön kuluçka programının ardından başlayacak yeni dönem kuluçka programıyla genç girişimcilerin desteklenmeye devam edeceğini vurgulayan Rektör Şevli, 20 girişimcinin mezun edilmesinin ve 10 girişimin şirketleşmesinin teşvik edileceğini aktardı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin araştırma odaklı hedefleri doğrultusunda Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Van Teknokent ve Innovan Girişimcilik Merkezi ile entegre bir şekilde projeler geliştirdiğini ifade eden Rektör Şevli, Teknoloji Transfer Ofisi’nin akademik araştırma sonuçlarının hızlı ticarileştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirterek son beş yılda 5 patent ve 3 faydalı model tescili elde edildiğini dile getirdi.
Van Teknokent’te 54 firmanın faaliyet gösterdiğini, bu firmaların 22’sinin akademisyenlere, 2’sinin ise öğrencilere ait olduğunu vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 2023 yılı itibarıyla Teknokent’in toplam cirosunun 750 milyon liraya ulaştığını, bunun da üniversitenin girişimcilik ve teknoloji geliştirme potansiyelini yansıttığını ifade etti. Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi’nin, 2023 yılında 245 projeye 14.382.547 TL destek sağladığını ve 2024 yılı Eylül itibarıyla desteklenen proje sayısının 246’ya çıkarak, Ar-Ge faaliyetleri için yaklaşık 24.000.000 TL bütçe ayrıldığını aktaran Rektör Şevli, 2024 yılında üniversitenin öğretim üyelerinin, 2 TÜBİTAK Uluslararası Çoklu İşbirliği Projesi ve 1 TÜBİTAK 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projesi kazandığını da sözlerine ekledi.
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle başlatılan girişimcilik merkezi kuluçka programının, bölgedeki inovasyon kültürünü yaygınlaştırmayı ve girişimcilerin potansiyelini açığa çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Halil İbrahim Güray, bu programın girişimciliği sadece bir kariyer yolu olarak değil aynı zamanda güçlü bir istihdam kapısı olarak sunduğunu ifade ederek mezunların artık sadece iş arayan bireyler değil iş kuran ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayan lider girişimciler olacağını vurguladı. Ayrıca, yeni nesil girişimciliğin sadece teknolojiyle sınırlı kalmadığını, çevresel sürdürülebilirlik, toplumsal fayda ve küresel rekabet ile bütünleşen geniş bir kavram olduğunu ifade eden DAKA Genel Sekreteri, bu programın bölgeye ve ülkeye önemli katkılar sunacağına olan inancını dile getirerek tüm katılımcılara ve destekçilere teşekkürlerini sundu.
İnnovan Girişimcilik Merkez Müdürü Dr. Öğr. Ü. Erol Kına, program kapsamında yaptığı konuşmada girişimcilik ve inovasyonun önemini vurguladı. Etkinliğin, sadece bir ödül töreni değil girişimcilik ekosistemini güçlendiren bir platform sunarak gençlerin iş dünyasına ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarına olanak sağladığını ifade eden Dr. Öğr. Ü. Erol Kına, programın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ve çeşitli kamu kurumlarının destekleriyle daha da güçlenerek girişimcilik yolculuğuna çıkacak yeni adaylara rehberlik etmeye devam edeceğini vurguladı.
Konuşmaların ardından Ön Kuluçka Programı’nı başarıyla tamamlayan takımlara katılım belgeleri takdim edildiği etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, Üniversitemiz Genel Sekreteri Cahit Tekin, VANTSO Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, İşkur Van İl Müdürü Selma Biçek, Kosgeb İl Müdürü Bilal Emre Yörük, DAKA Girişimcilik ve Turizm Politikaları Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin, VATBO Temsilcisi Meral Ayhan, Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ümit Sarı üniversitemiz akademisyenleri, öğrenciler ve girişimciler katıldı.