SGK erken emeklilik hangi meslek gruplarını kapsıyor

SGK Erken Emeklilik Yıpranma Payı Meslekler Detaylı Listesi 2024 SGK erken emeklilik hangi meslek gruplarını kapsıyor? Yıpranma nedeniyle erken emeklilik şartları nelerdir, nedir?

SGK erken emeklilik hangi meslek gruplarını kapsıyor
Yayınlama: 20.10.2024
A+
A-

SGK 2024 erken emeklilik yıpranma payı meslek grupları listesi 2024, emeklilik için gün sayan çalışanlar tarafından en sık merak edilen konuların başında geliyor. Erken emeklilik yıpranma payı hangi mesleklere veriliyor? sorusuna yanıt arayanlar, yıpranma hakkının emekli maaşına etkisi hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor. Bu hakla bazı mesleklerde çalışanlar 45 yaşında bile emekli olabilirken, yıpranma hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanacak meslekler listesini SGK yayınlıyor. Peki, SGK erken emeklilik yıpranma payı hangi meslekleri kapsıyor? Yıpranma nedeniyle erken emeklilik nedir? İşte, erken emeklilik yıpranma payı meslekleri ve ayrıntılar.

SGK erken emeklilik yıpranma payı meslek listeleri 2024 güncelleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 45 meslek grubu için erken emeklilik yıpranma payı kapsamını genişletti. Bu mesleklerin arasında; yeraltı maden işlerinde, demir-çelik fabrikalarında, asit üretimi yapan yerlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Sahil Güvenlik Komutanlığında, emniyette, MİT’te, ceza infaz kurumlarında, basın yayın mesleğinde, su altında, çimento fabrikalarında, termik santrallerde, sağlık alanında, cam işlerinde çalışanlar yer alıyor. Peki, hangi meslek grupları erken emeklilik kapsamında? İşte, SGK erken emeklilik yıpranma payı meslek grupları listesi.

 

ERKEN EMEKLİLİK YIPRANMA PAYI NEDİR?

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanacak meslekler listesini SGK yayınlıyor. Bu kapsamda 45 meslek kolunda çalışanlar erken emekli olabiliyor. Bu mesleklerin arasında; yeraltı maden işlerinde, demir-çelik fabrikalarında, asit üretimi yapan yerlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Sahil Güvenlik Komutanlığında, emniyette, MİT’te, ceza infaz kurumlarında, basın yayın mesleğinde, su altında, çimento fabrikalarında, termik santrallerde, sağlık alanında, cam işlerinde çalışanlar yer alıyor. Bu işlerde çalışanlar erken emekli olabiliyor.

 

SGK ERKEN EMEKLİLİK YIPRANMA PAYI MESLEK GRUPLARI

SGK 45 meslek grubu için erken emeklilik yıpranma payı kapsamını genişletti.

Sosyal Güvenlik Kurumu erken emeklilik için yıpranma payı hakkını 45 meslek grubuna daha tanıdı. SGK tarafından yapılan duyuruya göre 45 meslek grubu için zor çalışma şartları ve tehlikeli işlere uygulanan yıpranma payı verileceği ifade edildi.

 

Yıpranma payı alacak 45 meslek grubundan bazıları:

1-Madenciler (yeraltı çalışanları)

2-Askerler (subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)

3-Polisler ve MİT mensupları

4-Radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları

5-Basın çalışanları (gazeteciler)

6-İtfaiyeciler

7-Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar

8-Cıva üretim tesislerinde çalışanlar

9-Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar

10-Cam fabrikası ve atölye çalışanları

11-Çimento fabrikasında çalışanlar

12-Cezaevi ve infaz kurumu personeli

Bu meslek gruplarının yanı sıra SGK’nın resmi internet sitesinde, yıpranma payı hakkına sahip toplam 45 meslek grubunun tam listesine ulaşabilirsiniz.

Yıpranma hakkından yararlanmak için gerekli şart nedir?

Çalışanın yıpranma payı kapsamında olan işlerde en az 3600 gün çalışmış olması lazım. Ayrıca yaş haddinden indirime hak kazanmak için 3600 koşulu da bulunuyor.

Nasıl uygulanıyor?

Her 360 günlük çalışma karşılığında ilave gün veriliyor. İlave hizmet süresi en fazla 5 yıl veriliyor ve verilen bu ilave sürenin en fazla 3 yıla kadar olmak üzere yarısı emeklilik için tabi olunan yaştan indiriliyor. Bu süreler için emekli ikramiyesi de ödeniyor. Yer altı işlerinde çalışanlar için süre sınırlaması uygulanmıyor. Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlü personeli için 8 yıla kadar fiili hizmet süresi zammı verilebiliyor.

bigpara


BU HABERDE BAK


Gram altında İşte yıl sonu için yeni tahminler!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.