Altın fiyatları zirveye yaklaştı! Gözler Orta Doğu’da…

Emtialar, Çin ekonomisinden gelen zayıf sinyaller ve ülkede hafta sonunda açıklanan teşvik paketinin beklentileri karşılamaması ile birlikte, haftaya zayıf bir başlangıç yapıyor. Altın fiyatları ise Orta Doğu’daki riskler sebebiyle daha dirençli duruyor.

Altın fiyatları zirveye yaklaştı! Gözler Orta Doğu’da…
Yayınlama: 14.10.2024
Düzenleme: 14.10.2024
A+
A-

Altında son dakika! 14 Ekim 2024 gram altın fiyatı 2932 TL ve ons altın fiyatı 2660 dolardan haftaya başlıyor. Fiyatlar, tarihi zirve seviyelerin %1 gerisinde bulunuyor. Çin ekonomisinden gelen zayıf sinyaller emtialarda düşüşe sebep olsa da; altın, haftaya dirençli başladı. Analistler, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin devam etmesi sebebiyle altında gerilemenin sınırlı olduğunu, onsta 2600 dolara yaklaştıkça kademeli alım yapılabileceğini belirtiyor.

Emtialar, Çin ekonomisinden gelen zayıf sinyaller ve ülkede hafta sonunda açıklanan teşvik paketinin beklentileri karşılamaması ile birlikte, haftaya zayıf bir başlangıç yapıyor. Altın fiyatları ise Orta Doğu’daki riskler sebebiyle daha dirençli duruyor. Geçen hafta 2600 dolar sınırına kadar gerileyen ve tepki alımlarıyla tekrar 2650 doları geçen ons altın, yeni haftaya da sınırlı yükselişle başlangıç yapıyor.

Altın fiyatları zirveye yaklaştı! Gözler Orta Doğu'da...

14 EKİM 2024 ONS ALTIN FİYATLARI

Küresel piyasalarda ons altında işlemler 2660 dolara yakın seyrini sürdürüyor. Ons altın fiyatlamaları için kritik öneme sahip dolar endeksinde 103,00 ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de %4,10 seviyesine yakın görünüm devam ediyor. FED’den kasım ayında 0,25’lik faiz indirimi ihtimali de %86,8 ihtimalle fiyatlanıyor.

Serbest piyasada işlem gören 14 Ekim 2024 gram altın fiyatı 2932 TL’den güne başlıyor. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda işlemler 3030-3070 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Çeyrek altın sabah saatlerinde 5 bin 15 TL, yarım altın 10 bin 20 TL ve tam altın da 19 bin 970 TL’den satılıyor. Ons ve gram altında, hafta başında tarihî zirvenin %1 gerisinde konumlanma dikkat çekiyor.

 

ÇİN’DE DEFLASYON KORKUSU

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede eylül ayında yıllık enflasyon %0,6’dan %0,4’e geriledi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde son 18 aydır %1’in altında seyreden TÜFE sebebiyle deflasyon endişeleri yükseldi. Emtia fiyatları da gelişmelerden olumsuz etkileniyor.

 

EMTİALARDA SATIŞ BASKISI

Yeni hafta başlarken petrol, bakır, gümüş, lityum, platin, alüminyum gibi endüstriyel emtialarda %1-2 arası değer kayıpları öne çıkıyor. Altın fiyatları ise emtialar üzerindeki bu baskılardan çok fazla etkilenmedi. Orta Doğu’daki yüksek tansiyon, altın fiyatlarının daha dirençli olmasını destekliyor.

 

ALTINDA KRİTİK SEVİYELER

Ons altında 2600 doların kritik destek olarak olduğunu belirten ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Bu seviyeye yaklaştıkça orta-uzun vadeli ve kademeli alımlar değerlendirilebilir. Yukarıda ise 2675 dolar direnç olarak izlenebilir. Çin’den teşvik paketinin beklentileri karşılamaması emtiaları baskılıyor. Ancak altın fiyatları özelinde Orta Doğu’daki riskler de takip ediliyor” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi


BAŞKA HABER OKU


İslam Memiş’ten pazartesi uyarısı!

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.