Van yyü edebiyat fakültesi coğrafya bölümü öğretim üyesi prof. dr. faruk alaeddinoğlu, son yıllarda gölde yaşanan geri çekilmenin bu yılki yağışlar sayesinde sınırlı kaldığına dikkat çekerek, van gölü’nün su seviyesinin korunduğunu söyledi.
Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda Van Gölü’nde yaşanan geri çekilmenin bu yılki yağışlar sayesinde seviyesinin korunduğunu söyledi.
Bu yıl bahar aylarında Van Gölü Havzası’na düşen ekstrem yağışlar, gölün su seviyesinin korunmasına büyük katkı sağladı. Haziran ayına kadar rekor seviyelerde yağışın kaydedildiği havzada, bu yağışların bir kısmı doğrudan yüzey akışlarıyla göle ulaşırken, önemli bir kısmı da toprağa sızarak yeraltından gölü beslemeye devam ediyor. Bu sürecin önümüzdeki bahar aylarına kadar devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu yılki yağışların etkisiyle gölün su seviyesinin önemli ölçüde korunmuş olduğuna dikkat çekti.
Konuyla ilgili konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, 2024 yılının bahar aylarında her ay ekstrem derecede yağışların düştüğünü belirtti. Suyun topraktaki yolculuğunun biraz zaman aldığını hatırlatan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Dolayısıyla o yağışlar hâlâ yer altından gölü besliyor. Bu beslenme süreci de muhtemelen bahar aylarına kadar devam edecek. Van Gölü dediğimiz yer, 3 bin 700 kilometrekarelik bir alan, derinliği ise 400 metredir. Buradaki alan kaybı özellikle sığ alanlarda belirgin olarak ortaya çıkması söz konusu olabilir. Ama Van Gölü’nün tamamını düşündüğümüzde özellikle belli noktalarda bu geri çekilmeyi çok daha net görebiliriz. Ancak bunu güney kıyılarında çok net göremezsiniz, çünkü orası birden derinleşiyor” dedi.
“Önümüzdeki bahar ayına kadar göl seviyesinde iyileşme devam edecek”
Bu yıl ekstrem yağışlarla birlikte gölün seviyesini koruduğuna tanıklık ettiklerini ifade eden Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son birkaç yılda yaşanan göldeki geri çekilme bu yıl nispeten sınırlı kaldı. Bu da bize şunu gösteriyor: Havzaya düşen yağış belli ölçüde bahar aylarında gerçekleşti ve göldeki çekilme ile buharlaşma arasındaki ilişki her ne kadar buharlaşma galip gelse de göl özellikle bundan sonraki periyotta nispeten kendini koruyacak ve göldeki seviye iyileşmesi bahar aylarına doğru kendini tekrardan göstermeye başlayacak.”
BAŞKA HABER OKU
Kaynak: İHA