Van’da Sobacılar Kışa Hazırlanıyor

Van’da Soğuk kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, kırsal mahallelerin vazgeçilmezi olan sac sobalara olan talep artış gösterdi.

Van’da Sobacılar Kışa Hazırlanıyor
Yayınlama: 21.09.2024
Düzenleme: 21.09.2024
A+
A-

Van’ın tarihi Sobacılar Çarşısı’nda hareketlilik başladı

Kış mevsiminin erken gelmesiyle birlikte, kırsal mahallelerin vazgeçilmezi olan sac sobalara olan talep artış gösterdi. Çarşı esnafı, özellikle doğal gazın ulaşmadığı bölgelerden gelen yoğun ilgiyle karşı karşıya.

Kömür fiyatlarındaki artış, vatandaşları sac sobalara yöneltti

Daha ekonomik olması ve çevre dostu yakıtlarla çalışabilmesi, sac sobaların tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. Yörede ‘tezek sobası’ veya ‘kara soba’ olarak da bilinen bu sobalar, kırsal bölgelerdeki evlerin vazgeçilmez ısıtma araçları arasında bulunuyor.

Van’da asırlık sobacılar çarşısında hareketlilik başladı

Doğal gazın ulaşmadığı bölgelerde sac soba talebi yükseliyor

Kent merkezinde doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte soba imalatı ve tamirat işleri azalmış olsa da, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar için sac soba hala en güvenilir ısıtma yöntemi. Sobacı esnafı, kırsal bölgelerden gelen yoğun talep üzerine üretime hız verdi. Özellikle “tezek sobası” veya “kara soba” olarak bilinen sac sobalar, kırsal yaşamın zorlu kış koşullarında vazgeçilmez bir role sahip.

Van’da asırlık sobacılar çarşısında hareketlilik başladı

Sobacı Metin Akcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu yıl hava sıcaklıklarının beklenmedik bir şekilde düşmesiyle birlikte işlerin erken başladığını söyledi. Kırsal bölgelere genellikle tezek sobaları gönderdiklerini belirten Akcan, “Doğal gazın gitmediği, kömür ve kat kaloriferin olmadığı her yere gönderiyoruz. Bu işi belirli kişiler yapıyor, eleman yetişmiyor. Dışarıdan hazır gelen sobalarımız var ancak burada üretilen sobalara talep daha fazla. Vatandaşın daha iyi hizmet alabilmesi için talepleri daha erken yapmaları gerekiyor” dedi.

Van’ın en eski çarşısı olan Sobacılar Çarşısı

Yıllardır şehre ısı sağlıyor. Ancak son yıllarda doğal gazın yaygınlaşmasıyla birlikte işler biraz yavaşlamıştı. Kırsal bölgelerdeki yoğun talep sayesinde çarşı yeniden eski canlılığına kavuştu.

Van’da asırlık sobacılar çarşısında hareketlilik başladı


Doğalgaza zam olacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.