Cari denge üst üste ikinci ay fazla verdi! Bakan Şimşek’ten ilk yorum

Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi. Altın ve enerji harici cari işlemlerde ise 4 milyar 879 milyon fazla verildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığa ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cari denge üst üste ikinci ay fazla verdi! Bakan Şimşek’ten ilk yorum
Yayınlama: 12.09.2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Temmuz 2024’te cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, temmuzda 5 milyar 102 milyon dolar oldu.

Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milyar 873 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 5 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 271 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kaleminde ise 66 milyon dolarlık net giriş kaydedildi.

BAKAN ŞİMŞEK: CARİ AÇIK 20 MİLYAR DOLARIN ALTINA GERİLEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığa ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek şunları kaydetti:

“Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar doların altına geriledi.

Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor. Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştı.

Temmuzda 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşirken son bir yılda toplam giriş 34,5 milyar dolar oldu. Geçen yıl yüzde 0,5’e kadar gerileyen yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stokundaki payı temmuzda yüzde 8,7’ye çıktı.

Bankacılık ve reel sektörün tahvil dahil dış borç çevirme oranları geçen yılın ilk beş ayında yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesindeydi. Temmuzda yıllıklandırılmış oranlar sırasıyla yüzde 162 ve yüzde 121’e yükseldi.

Makroekonomik ve finansal istikrarda elde ettiğimiz kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Özellikle teknolojik dönüşümü hızlandıran, rekabetçiliği artıran ve finansman kalitesini iyileştiren uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar doların altına geriledi.

Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor.

Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda… pic.twitter.com/J4f1hlw70k

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) September 12, 2024

BAKAN BOLAT: İHRACATÇILARIMIZLA ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cari işlemler hesabındaki büyük iyileşmenin, ekonominin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ettiğini belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, X üzerinden yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“2024 Yılı Temmuz Ayında 12 Aylık Cari İşlemler Açığı, 2022 yılı Nisan Ayından İtibaren İlk Defa 20 Milyar Doların Altına Geriledi.

İhracattaki Artış ve İthalattaki Düşüş, Dengeli Bir Büyüme Yapısını da Desteklemektedir.

Cari İşlemler Hesabındaki Büyük İyileşme, Makroekonomik İstikrarı Pekiştirerek Ekonomimizin Geleceğine Dair Olumlu Bir Tablo Sunmaya Devam Ediyor.

2024 yılı Temmuz ayında cari işlemler hesabında 566 milyon dolar ile fazla verilmiştir. Böylelikle bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 5,9 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir. Böylelikle 2 ay art arda fazla verilmiş olup Ağustos ayında da fazla verilmeye güçlü bir şekilde devam edilecektir.

Cari işlemler açığı, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %61,8 oranında azalışla 16,0 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 57,0 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 37,9 milyar dolar azalarak, 2024 Temmuz ayı itibariyle 19,1 milyar dolara gerilemiştir. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2022 Nisan ayından bu yana ilk defa 20 milyar dolar seviyesinin altına gerilemiştir.

Aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 39,8 milyar dolar gerilemiştir. Böylelikle 2023 Mayıs ayına göre yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile yüzde 66,5 oranında düşmüştür.

2024 Temmuz ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda %3,4’lük artış ile 261,5 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise %8,0’lık azalışla 343,9 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 32,0 oranında azalarak 82,4 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,4 yüzde puan artarak yüzde 76,0 olmuştur.

Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri Temmuz ayında yıllıklandırılmış bazda 106,8 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,4 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir.

Ağustos ayında Bakanlığımızca açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre ihracat %2,4 oranında artış, ithalat ise yüzde 10,8 oranında azalış kaydetmiştir. Böylece dış ticaret açığında %43,4 oranında güçlü bir gerileme görülmüştür. Bu kapsamda Ağustos ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 16 milyar doların altına gerilemesi öngörülmektedir.

Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Nitekim 2024 yılının ikinci çeyreğinde cari işlemler açığında %52 oranında düşüş gözlenir iken, %2,5 oranındaki ekonomik büyümenin yarısı net mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır. 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin sürmesi beklenmekte olup, dış ticaretin, cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacağı öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı iş birliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

2024 Yılı Temmuz Ayında 12 Aylık Cari İşlemler Açığı, 2022 yılı Nisan Ayından İtibaren İlk Defa 20 Milyar Doların Altına Geriledi.

İhracattaki Artış ve İthalattaki Düşüş, Dengeli Bir Büyüme Yapısını da Desteklemektedir.

Cari İşlemler Hesabındaki Büyük İyileşme, Makroekonomik… pic.twitter.com/Lq5IE5r8lk

— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) September 12, 2024

haber 7

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.