Güneşlenme süresi ülke ortalamasının üzerinde olan Van’ın bu potansiyelinden yeterince faydalanamayarak büyük fırsatları kaçırmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip ili olan Van’da üretilen enerji de verilen destekler de kentli tarafından kullanılmıyor. Güneş’in Kenti olarak adlandırılan Van’da güneş enerjisinden faydalanmak için yeterli alan olsa bu alanlar kentin menfaatine dönüşecek bir şekilde değerlendirilmiyor.
Güneşlenme süresi açısından Türkiye’de 2’nci il olan Van, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olması açısından en avantajlı kentlerden biri olarak dikkat çekiyor. Güneş’in Kenti olarak adlandırılan Van’da bu anlamda pek çok proje hayata geçirilebilecekken, Elektrik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Aydıncioğlu, Van için son yıllarda yaygın olarak kullanılan ‘güneş enerjili tekne’ önerisinde bulundu.
Son dönemlerde bu potansiyeli değerlendirmek için dışardan gelen yatırımcılar artarken bu süreçte Van’ın menfaatine olabilecek bir öneri Elektrik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Aydıncioğlu’dan geldi. Kentin güneşten faydalanması konusunda değerlendirmeler yapan Aydıncioğlu, birçok farklı öneri ile birlikte Van Gölü’nde güneş enerjisi ile çalışan tekne önerisinde bulundu.
Başkan Aydıncioğlu, Van’ın en çok güneş alan kentlerden biri olduğunu ama bundan faydalanamadığını dile getirerek, “Van’ın yıllık güneşlenme süresinin fazla olması, radyasyon miktarı ve rakım olarak yüksek olmasından dolayı Türkiye’nin güneş alan en verimli kentidir. Fakat Van bundan yeterince faydalanamıyor. Bu konuda daha vatandaşa inilmedi. Fiyatlar yüksek olduğu için müstakil ev sahibi olan vatandaşlar çatılarına güneş enerji sistemi kuramıyor. Köylerde bazen günlerce elektrik kesintisi yaşanmaktadır, özellikle de kışın. Vanlılar kendi güneş panellerini kurabilirler ama bu aşamaya geçilmedi. Danimarka tecrübemiz oldu. En fazla 1-2 saat güneş alıyorlar fakat onu bile değerlendirmişler. Neredeyse her evin damında 1-2 panel bulunmaktadır. Biz bunu başarabilirdik ama yapamadık. Batı şehirlerinde plazaların camlarında bile güneş enerjisinden faydalanıyor. Biz bu aşamalara gelemedik” dedi.
Vanlı yatırımcıların güneş enerjisinden faydalanmada yetersiz olduğunu belirten Aydıncioğlu, “Güneş enerjisi santralleri daha çok büyük firmaların, üretim yapan büyük fabrikaların sistemleridir. Vatandaş tek başına üretip satamıyor. Dolayısıyla bir şehre katkısı kurum aşamasında oluyor. Van kendi enerjisini kendi üretiyor fakat Vanlı bundan faydalanamıyor. Sadece enerjisini daha rahat alıyor. Sermaye, kar anlamında Vanlı bundan yeterince yararlanamıyor. Yerli yatırımcıya ayrılan yüzde 25’lik kota doldurulamıyor. Çünkü yeterince talep yok. Vanlı yatırımcılar bu konuda yetersiz. Tamamen batıdaki büyük şirketler bunu kurmaktadırlar. Dolayısıyla Vanlıya çok da faydası yok. Biz sadece güneşimizden enerji üretiyoruz, paramızla ödeyip alıyoruz, kendimiz bundan faydalanamıyoruz. Yerli yatırımcıların da kotasını doldurması lazım. En azından yüzde 25’lik kotanın Vanlı esnaf tarafından üretilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Aydıncioğlu, bu anlamda kentte neler yapılabileceğini dile getirerek, “Yerli yatırımcılar bir araya gelip bir güneş enerjisi santrali kurabilir. Sermayelerini birleştirip yapabilirler. Kamu bu anlamda yerli yatırımcılara destek olabilir. Geceleri daha fazla elektrik tüketiliyor. Gündüz de elektrik kullanımı oluyor ama asıl tüketim gece oluyor. Dolayısıyla evlerde kurulacak olan sistemlerde depolamalı sistemler olması lazım. Bu da pahalı. Kamunun bir şekilde bunun teşvikini yapması lazım. Hibe yoluyla uzun vadeli düşük faizli kredilerle vatandaş buna yönlendirilebilir. Van bunu çok rahat bir şekilde karşılayabilir. Bu dönüşüm ve geçişi çok hızlı bir şekilde yapabilir. Fakat maddiyat bu konuda Van’ın elini ayağını bağlıyor. Bunu ancak kamunun desteğiyle yapabiliriz” şeklinde konuştu.
Aydıncioğlu, Van için güneş enerjisiyle çalışan tekne önerisinde bulunarak şunları söyledi: “Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü. Maalesef güneş enerjisinden olduğu gibi Van Gölü’nden de pek faydalanılmıyor. Van Gölü’nde hem balıkçılık için hem de gezi amaçlı tekneler kullanılmaktadır. Bu tekneler güneş enerjisi ile çalışabilir. Teknelerin üstüne paneller yapılır. Depolama sistemi olmak zorunda. Bu şekilde motorları değiştirilirse bu tekneler, gemiler, kayıklar güneş enerjisinden faydalanabilir. Güneş enerjisiyle çalışan tekneler çok popüler hale geldi. Bu proje Van’da hayata geçerse hem yakıt tasarrufu olacak hem de sera gazı emisyonları azaltılacak.”
Şehrivan haber