Tarihi Şamran Kanalı çöplüğe döndü

Van’ın 3 bin yıllık geçmişe sahip Urartu dönemi eserlerinden olan Şamran Kanalı, bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilmeye devam ediyor. Devlet Su İşleri 17. Van Bölge Müdürlüğü ve Belediyeler, kanalı sürekli temizleme çabaları içinde olmalarına rağmen Vandal, çevreye duyarsız insanlar kanalı kirletmekten geri durmuyor.

Tarihi Şamran Kanalı çöplüğe döndü
Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-

DSİ ne yapsın Belediye ne yapsın

Vatandaşlar, Şamran Kanalı’nın özelliğini ve güzelliğini koruyarak gelecek nesillere aktarılması için yetkililerin sert önlemlere başvurması gerektiğini vurguluyorlar. Kimsenin tarihi kanalı kirletmeye, yok etmeye hakkı olmadığını dile getiren vatandaşlar, kanalı kirletenlere yaptırım uygulanmasını talep ediyor.

Tarihi Şamran Kanalı bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilmeye devam ediyor

Her yıl yaz mevsiminde çöp yuvasına dönüşerek kötü koku yayan Şamran Kanalı bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilmeye devam ediyor. DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü ve belediyelerin sürekli kanalı temizlemesine rağmen bilinçsiz vatandaşlar çevre temizliğine dikkat etmeyerek kanalı kirletip zarar vermeyi sürdürüyor.

Sert önlemler alınmalı

Vatandaşlar, Şamran Kanalı’nı kirletenlere cezai işlem uygulanması gerektiğini belirterek, kanal çevresinde yaşayan ve kanalın bulunduğu alandan geçen insanlar, bu tarihi ve kültürel mirasın bilincine vararak korunması için yetkililerin daha sert önlemler almasını talep ediyor. Çevre duyarlılığının artırılması, bilinçlendirme kampanyaları ve etkin denetim mekanizmalarının oluşturulması öneriliyor.

Urartu mirası yok oluyor

Şamran Kanalı’nın Urartu mirasının önemli bir parçası olduğu vurgulanırken, bu değerli eserin gelecek nesillere aktarılması için acil önlemlerin alınması gerekiyor.
Devlet Su İşleri 17. Van Bölge Müdürlüğü ve belediyeler, kanalın korunması ve temizlenmesi için çaba sarf ediyor. Ancak duyarsız vatandaşlar nedeniyle bu çabalar yetersiz kalıyor.

Tarihi Şamran Kanalı çöplüğe döndü

Bu sorumluluk herkesin

Yetkililerin Şamran Kanalı’nı korumak için daha sert önlemler alınmasının elzem olduğunu belirtiyorlar. Cezai işlem uygulanması, bilgilendirme kampanyaları ve farkındalık oluşturma çalışmaları gibi adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.
Şamran Kanalı’nın tarihi ve kültürel değeri göz önünde bulundurulduğunda, tüm vatandaşların bu mirası koruma için sorumluluk alması gerekiyor. Yetkililerin acil ve etkili önlemler alarak, bu değerli kültürel mirasın gelecek nesillere tahribata uğramadan, deforme olmadan aktarılmasını sağlaması bekleniyor.

Vansesi Gazetesine konuşan vatandaşlar, “Tarihi Şamran Kanalı kendini bilmez kişiler yüzünden çöplük, kirli atık su yuvasına dönüşüyor. Kötü koku yaydığı için rahat nefes alamıyoruz. Evlerin kapı, penceresini açamıyor kanal civarından geçtiğimizde kötü kokudan dolayı rahatsız oluyoruz. Biz tarihi Şamran Kanalımızın yok olmasına, etrafa kötü koku yayıp mikrop saçmasına izin vermeyeceğiz. 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip, Urartular zamanında yapılan kanalımıza sahip çıkmak vatandaşlık görevi ve insanlık gereğidir. Bilinçsiz vatandaşlar tarafından çöp atılarak, kirletilerek yok edilmeye çalışılan Şamran Kanalı’nın gelecek nesillere aktarılması ve günümüz şartlarında kanaldan en iyi şekilde istifade edilmesi için yetkililerin sert önlemler alması gerekir. Kimsenin tarihi kanalı kirletmeye hakkı yok” dediler.

 

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal’ın çevresinde Kral Menua (mö 810 – 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında bulunan Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk ” Uğurlu Yer” demektedir.

Van’ın güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı’nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70’i Edremit’in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamran (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen “Edremit Van’a bakar içinden Şamran akar” dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Vansesi gazetesi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.