Van’da gösterişli düğünlerin kurtarıcısı

Van’da bu durumdan oldukça memnun olan takıcılar, kuyumcuda 600-700 bin TL’ye satılan takıları imitasyon olarak 20-30 bin TL’ye sunuyor

Van’da gösterişli düğünlerin kurtarıcısı
Yayınlama: 30.07.2024
Düzenleme: 30.07.2024
A+
A-

Van ve çevre illerinde gösterişli düğün törenlerinin kurtarıcısı imitasyon takılara ilgi gün geçtikçe artıyor.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte düğünlerde bazı davetliler, gelin ve damada gerçeğinden ayırt edilemeyen imitasyon altın takıyor. Van’da bu durumdan oldukça memnun olan takıcılar, kuyumcuda 600-700 bin TL’ye satılan takıları imitasyon olarak 20-30 bin TL’ye sunuyor.

Gösterişli düğünlerin kurtarıcısı: İmitasyon altın

Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşları altına bire bir benzerliği olan imitasyon altına yönlendirdi. Bakır, pirinç (alaşım) ve gümüş gibi madenlerin altın suyuna batırılarak elde edilen imitasyon takılar, son zamanlarda düğün ve nişan gibi törenlerde vatandaşın kurtarıcısı oldu.

Gösterişli düğünlerin kurtarıcısı: İmitasyon altın

Konuyla ilgili konuşan Zana Borak isimli esnaf, imitasyon altına son birkaç yıldır yoğun bir talep olduğunu belirtti. Altın fiyatlarındaki yükselmeyle birlikte imitasyon takının bir kurtarıcı olarak ortaya çıktığını ifade eden Borak, “Son 5 yılımızı ağırlıklı olarak imitasyon takıya verdik. Mağazamız ise yüzde 90’ın üzerinde imitasyon takıya yöneliktir. Altın fiyatlarındaki artış, imitasyona yoğun bir talep oluşturdu. Şu an gram altın 2 bin 750 civarındadır. Bu da bir bileziğin 60-70 bin civarına kadar çıkmasına neden oluyor. Çiftlerimiz de düğün yapmakta zorlanıyor. Bazı nedenlerden dolayı altınlarını satan aileler yine o altını yerine koymakta zorlanıyor. Bu yüzden imitasyon takıya yöneliyorlar” dedi.

Gösterişli düğünlerin kurtarıcısı: İmitasyon altın

“Altın alamayan aileler için tamamen bir kurtarıcı”

Düğünlere giderken bazı vatandaşların kendisini mahcup hissettiğini dile getiren Borak, “Bunlar için imitasyon bir kurtarıcı gibidir. Çünkü işçilik ve görsel olarak altınla bire bir aynıdır. Tek farkı maden olarak altından yapılmamasıdır. Bakır, pirinç (alaşım) ve gümüş gibi madenler kullanılıyor. Altın alamayan aileler için tamamen bir kurtarıcıdır” diye konuştu.

Gösterişli düğünlerin kurtarıcısı: İmitasyon altın


İMİTASYON TAKI NE DEMEK?

İmitasyon gerçeğine benzetilerek yapılmış olan süs eşyasıdır. Türk Dil Kurumu imitasyon kelimesini “taklit” olarak tanımlamıştır.

İMİTASYON ALTIN FARKLI NASIL ANLAŞILIR?

MIKNATIS TESTİ

Altın ve altın alloy’ları genelde magnetik değildir. Yani, bir mıknatısa tuttuğunuzda genellikle çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.

AĞIRLIK TESTİ

Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.

DAMGA TESTİ

Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir.

FİRMA DAMGASI

Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.

RENK TESTİ

Yeşil altın, kendine özgü bir renk karakterine sahiptir. Bakır ve pirinç renginde değildir.

FİYAT TESTİ

Gerçek altın hiçbir zaman çok ucuza satılmaz.
Bu testlerin yanı sıra, çok doğru bir sonuç almak için profesyonel desteğe ve laboratuvar testlerine başvurulabilir. Laboratuvar ortamlarında nitrik asit ve hidroklorik asit kullanılarak testler uygulanabilir.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.