Van Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde inceleme

Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki heyetle Van’ın Başkale ilçesinde açılması planlanan Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu.

Van Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde inceleme
Yayınlama: 29.05.2024
Düzenleme: 29.05.2024
A+
A-

Bakan Yardımcısı Uçarmak, Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu

Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, Başkale Kaymakamı Mustafa Çelik ve ilgili yetkililerle 35 yıl önce açılan ve sadece 7 ay açık kalan sınır kapısının olduğu Gelincik bölgesinde incelemelerde bulundu. İran ile yaklaşık 300 kilometrelik sınırı olmasına rağmen tek bir sınır kapısı bulunan Van’da, 35 yıldır kapalı olan Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı ise tekrar açılmayı bekliyor.

Bakan Yardımcısı Uçarmak, Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu

1989 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın bölge ekonomisine katkı sunması için açılan Gelincik Sınır Kapısı, açıldıktan 7 ay sonra Türkiye tarafından güvenlik endişeleri nedeniyle tek taraflı kapatılmıştı.

Bakan Yardımcısı Uçarmak, Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu

Başkale Kaymakamlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile beraberindeki heyet ve Kaymakam Mustafa Çelik, sınır hattına gitti. 364 Nolu nihai hudut taşının bulunduğu Gelincik Sınır Kapısı yapılacak olan sınır hattında arazi keşif ve kontrolü konusunda incelemelerde bulunulup, istişare gerçekleştirildi” denildi.


Başkale’nin Tarihçesi:

Başkale Urartular zamanında “Adamma” olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi olan Başkale, M.S. 3. yüzyılda Sasaniler’in, 6. yüzyılda Bizanslılar’ın eline geçti. 645’te ki Arap işgalinden sonra da yerel Ermeni beylerinin yönetiminde kaldı. 1100’lerde kurulan Sökmenliler’e bağlandı. 1245’te Moğol saldırısına uğrayan yöre kısa sürede yerel beylerin yönetiminde kaldıktan sonra 1386’da Timur’un ardından Karakoyunlular’ın 16. yüzyıl başlarında Safeviler’in egemenliğine girdi. Başkale yöresinin kesin olarak Osmanlı devletine bağlanması Kanuni Sultan Süleyman döneminde 16. Yüzyıl ortalarına rastlar. Eskiden Kotur-Elbak adıyla anılan yöre 19. Yüzyıl sonlarında Van vilayetinin Hakkâri sancağına bağlı Elbak kazasının sınırları içinde idi. Kazanın adı Cumhuriyet döneminde Başkale olarak değiştirildi.

Coğrafyası:

Yüzölçümü 2599 km², denizden yüksekliği 2400m, ortalama karla kaplı gün sayısı 140 gün, ortalama sıcaklığı 5,8° C’dir. Van’a uzaklığı 120 km olan Başkale Van’ın güneydoğusunda yer alır. İspiriz dağı eteklerinde kurulmuştur. Kuzeyinde Van’a bağlı Özalp, doğusunda Türk-İran sınırı, güneyinde Hakkari’ye bağlı Yüksekova, batısında ise Van’a bağlı Gürpınar ilçesi bulunmaktadır. Van ilinin güneydoğusunda yer alan ilçe toprakları çok dağlık ve engebelidir. Kuzeygüney doğrultulu yüksek dağ dizileri arasındaki bir vadiden oluşur. Doğu kesimi Yiğit dağı olarak bilinen Havaril Dağı(3604 m) batı kesimini Başkale Dağı adıyla anılan İspiriz Dağı (3668 m), güneybatı kesiminde Gökdağ (3604 m) engebelindedir. Dicle Nehri’nin en büyük kollarından olan Büyük Zap Suyu, Havaril Dağı ile doruğu ilçe sınırları dışında kalan Mengene Dağı yamaçlarından doğan suların birleşmesiyle oluşur.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.