Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) düzenlemeye gidildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde uygulanacak olan yeni randevu sistemin detaylarını açıklarken yeni randevu sisteminin pazartesi gününden itibaren hayata geçeceğini duyurdu.
Son dönemlerde sıkça tartışılan hastanelerdeki randevu sistemi sil baştan değişiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde uygulanacak yeni randevu sisteminin detaylarını açıkladı. Yeni randevu sistemine göre; Randevusu olan hasta, önceki gün saat 20.00’ye kadar onay verecek, randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek.
Son zamanlarda sıkça tartışılan ve vatandaşlar için büyük bir sorun haline gelen MHRS randevularına Sağlık Bakanlığı’ndan çözüm geldi. MHRS’de onaylı randevu döneminin pazartesi günü itibarıyla başlayacağını dile getiren Bakan Koca, ertesi gün randevusu olan hastanın saat 20.00’ye kadar onay vermesi gerektiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı”nın ardından basın açıklaması düzenledi. Burada MHRS sistemindeki değişiklere ilişkin açıklama yapan Bakan Koca yapılacak düzenlemelerin detaylarını açıkladı.
Fahrettin Koca, MHRS sisteminde yapılan değişikliğe ilişkin şunları söyledi: Sağlık yöneticileri ve yazılım mühendisleri olarak birlikte bir alt yapı kurduk. MHRS, telefon ve internet erişiminin olduğu her yerde yepyeni bir özellik kazanmış, modifiye olmuş durumda. Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme onaylı randevu sistemi, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de onaylı randevu dönemi diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor. Onaylı randevu dönemi hayırlı olsun. Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var. 65 yaş üstü hastalarla kanser hastaları. Bu gruptaki hastalar, onay işlemlerinden istisnadır.
Onaylı randevu sistemi hastanelerimize, hekimlerimize zamanı verimli kullanma imkanı sağlayacak. Hasta gelemeyeceği randevuyu iptal edecek. Böylece randevu sadakatsizliği sebebiyle şu an boş kalan kapasitemizi hizmet bekleyen hastalar için kullanabileceğiz. Boş kalan her bir randevuda sistemden randevu alamayıp talep bırakmış hastalarımıza ulaşacağız. Öncelik talep bırakan hastalarda olacak. Bu yeni sistemden beklenen sonucu alacağımıza inanıyoruz. Taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi için ise Randevu Koordinasyon Merkezini devreye alıyoruz. Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim.
Salgın döneminde şartlar gereği hastaneler alışılageldiğinden çok farklı kullanılıyordu. Kalabalık ortamların oluşmasını önlemek için ayaktan muayeneye karşı randevu sistemini çok daha yaygın kullanmayı biz teşvik ettik. O dönemden itibaren hastalarımız, çalışanlarımız böyle bir gereklilik olmadığı halde randevu sistemine yöneldiler. Aynı muayene randevulu yapılabildiği gibi randevusuz da yapılabiliyor iken tercih atıl kalma riski olan randevulu muayeneye kaydı. Buna rağmen randevulu ve randevusuz bakılan hasta sayıları neredeyse eşittir. Randevulu muayeneye yöneliş beraberinde bazı uygulama zorlukları getirdi. Birkaç örnek vermek istiyorum. Geçen yıl 23 milyon kişi aldığı randevulardan en az birine gelmedi. Nüfusun yaklaşık dörtte biri demek. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. 3-4 saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21 milyon. Bu gibi sebeplerle randevu kapasitesinin yüzde 30’u kullanılamadı.
Bu tercihi kamu hastanelerinde pandemi öncesi dönemle şimdi bakılan hasta sayılarını kıyasladığımızda açıkça görüyoruz. Bu ve özel sektörün sağlık hizmetlerindeki payının azalması, kamuya talepte artış demektir. Talep ise yeni randevu anlamına gelmektedir. Randevu sorununun bir nedeni de budur. Başarı beraberinde bir sorun da getirmiştir. Sağlık hizmeti almayı son derece kolaylaştıracak bir gelişmeyi konuşmamın bu noktasında sizlerle paylaşmak isterim.
KAYNAK: ŞEHRİVAN HABER