Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Van Teknokent ve TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu işbirliğinde hayata geçirilen “Van Export” web sitesinin lansman toplantısı yapıldı.
“Malumlarınız olduğu üzere; İpekyolu’nun merkezi ve dünya ticaret tarihinin önemli kentlerinden biri olan Van ilinde asırlardır ticaret konuşulmuştur. Medeniyet konuşulmuştur. Yenilik konuşulmuştur. Çağımız bilim ve teknoloji çağıdır. Çağa geç kaldığımız doğrudur. Ancak yeniliklere ayak uydurmak ve çağı yakalama ferasetini hiçbir zaman kaybetmeyen bu coğrafya insanları ve kurumları olarak; küresel ticaretin dinamik dünyasında, işletmelerin uluslararası pazarda varlık göstermeleri ve rekabet avantajı elde etmeleri hedefiyle Van Export planlanmıştır.”
2023 Yılı e-ihracat rakamları hakkında bilgiler veren Altınal, “2023 yılında Dünya ticaretinde 7 trilyon dolar olan e-ticaret hacmi Ülkemizde 850 milyar TL olarak ön görülmüştü. Yine pandemi öncesinde dünyada yüzde 10 olan e-ticaret hacmi, pandemi sonrasında Çin’de yüzde 50 olmuştur. Malumunuz Çin dünya ticaretinin en önemli aktörüdür. Bu oran, Amerika’da yüzde 14, Avrupa’da yüzde 12 Ülkemizde ise yüzde 6’dır. Bu oranları önemsiyoruz. Çünkü bahsi geçen ülke ve bölgeler dünya ticaretini yönetmektedir. Bizim de bu değişim ve atmosfere ayak uydurmamız elzemdir.” Dedi.
Altınal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konuşmamın başında İpekyolu örneğini vermiştim. Bağlantılı olarak baharat yolu da buraya entegredir. Ancak bu yolun önemli 2 aktörü olan uzak doğunun merkezi Çin ile Avrupa’nın ve Anadolu’nun giriş kapısı Ülkemiz, kentimiz ve bölgemiz arasında hesaplanamayan bir fark oluşmuştur. Bu örneklem size komik gelebilir. Ancak bir realitedir. Bizlerde buna daha fazla seyirci kalmak istemedik. Müşterek bir anlayış, kurumsal bir perspektif ve global bir adımla Van Export projesini hayata geçirdik.”
Projenin ticaret hacmini ve ihracatı artıracağını belirten Altınal, “Odamız, İŞ-GEM, OSB, DAKA, DAİB, Teknokent ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu koordinasyonunda bir organizasyon geliştirdik. Umuyor ve diliyoruz ki Vanlı tüccar ve tacir bu projeden faydalanarak ticaret hacmini ve ihracatını artıracaktır. Dinamik ve devingen bir proje olan Van Export’un; kent ekonomisini ne kadar etkileyebileceğini kısa zamanda göreceğiz. Van Export projesinin kentimiz başta olmak üzere ülkemiz ekonomisine fayda sağlamasını, hemşerilerimizin küresel rekabet edilebilirliğini artmasını temenni ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Programda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van’ın ihracat rakamlarının düşük olmasına dikkat çekerek şunları söyledi:
“İhracat bizim başından beri çok önemsediğimiz bir olgu çünkü her yıl açıklanan istatistiklerde bölgemiz ve Van ne yazık ki sonlarda yer alıyor. Van en son GSYH’de 81’inci sırada yer aldı. Biz DAKA olarak sadece Van değil Bitlis, Hakkari ve Muş illerine de hizmet veriyoruz. Bu parametrelerin en başında ihracat geliyor. Van ne yazık ki hak ettiği ihracat rakamlarını elde edemedi. Van, 2023 yılında yaklaşık 40 milyon dolar ihracat yaptı. Van’ın ihracatın arttırılması için bizim el birliğiyle bu ekosistemi geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda web ortalı oldukça önemsiyorum. Bu web sitesinin ilerleyen zamanlarda daha da geliştirilerek sürdürülebilirlik sağlanması, aktif olarak kullanılması lazım. Biz sonuna kadar destek olacağız.”
Projeyle ilgili bilgiler veren İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik ise, “Ben öncelikli olarak projenin destekçilerine teşekkür ederim. İlimiz için olmayan önemli bir eksikliği gideriyoruz. İlimizde ihracat yapmak konusunda tedirgin olan firmalarımız var. Bizde bununla ilgili daha önce birkaç çalışma ve görüşme yaptık. Bunun sonucunda da ihracat yapmayı özendirmek ve artırmak adına Van Export portalını hayata geçirmeye karar verdik. Destek için DAKA ile görüşmeler gerçekleştirdik. Aynı şekilde projede yer alan diğer paydaşlarımız ile görüşmeler yaptık. Bunu da Van İŞGEM olarak değil, Van olarak yapalım dedik. Bugünde bu portalın lansmanını-tanıtımını yapıyoruz.” Dedi.
Portala destek olunması gerektiğini belirten Gedik şöyle konuştu: “Burada bulunan ve bulunmayan, bu şehirdeki herkesin bu şehre borcu var. Biz borcumuzu bir nebzede olsa ödemek için böylesi bir çalışmanın içine girdik. Bunun sürdürülebilir olması ve şehrimize olan vefayı göstermemiz adına özellikle ihracat yapan ya da yapmayı planlayan tüm firmalarımızdan portala destek olmayı bekliyoruz. Bu portal hem şehrimiz hem de iş insanlarımız için önemli bir alan olacak.”
Toplantı; İŞGEM Başkanı Mahmut Gedik’in Van Export web sitesini tanıtması ve soru-cevap bölümü ile son buldu. Van Export ile ilgili merak edilen tüm sorulara https://vanexport.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: HABER MERKEZİ