Son dakika haberleri…Emekli zammı ile en düşük emekli maaşı düzenlemesi ile milyonların alım gücü artacak. Emekliye zam düzenlemesi için hükümet teknik ve bütçede kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Başkan Erdoğan emekliler için bütçe sınırlarını sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı için düzenleme nasıl olacak? İşte hesaplanan rakamlara göre ek ödemeli kuruşu kuruşuna maaş tabloları…
Son dakika haberi…Emekli maaşı düzenlemesi için Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bütçe sınırlarının sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. Emeklilerin kend2dileri için çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Şimşek, emekliye zam düzenlemesi için kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye’de EYT yasası sonrası emekli sayısı 15 milyonu aştı. Öte yandan Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 oldu. Emekli maaşı düzenlemesi nasıl olacak?
EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ GELİYOR
Orta Vadeli Plan’la Türkiye Yüzyılının ilk ekonomik temellerinin atılması ve bütçede yol haritasının belli olmasının ardından emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar başladı. Türkiye’de 15 milyonu aşkın emekli bulunuyor.
OCAK DÖNEMİ İÇİN PAROLA ‘VATANDAŞLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK’ OLACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Vedat Işıkhan’a gerekli teknik çalışmayı tamamlaması yönünde, Bakan Şimşek’e de bütçe sınırlarının emekliler için sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. Erdoğan, Ocak zammı için parolayı ‘Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek’ olarak belirledi.
BAKAN ŞİMŞEK’İN 2 HEDEFİ VAR
Bakan Şimşek Temmuz ayından beri maaş zamlarının reel alım gücünü artırması için çalışmalarını gerçekleştiriyor. Şimşek, öncelikli hedefini artacak maaşların alım gücünü kalıcı olarak olumlu etkilemesi için enflasyonun belini kırmak olarak belirledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası koordineli çalışarak enflasyonu tek haneye çekmeyi hedefliyor. Bakan Şimşek ücret artışlarının alım gücüne doğrudan yansıması için öncelikle enflasyonun baskılanması gerektiği bilinciyle adımlar atıyor. Çünkü enflasyonun yüksek kaldığı bir ortamda ücret artışlarının alım gücüne etkisi sınırlı kalıyor.
ENFLASYONDA AYLIK DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Enflasyonda Temmuz ayından itibaren aylık bazda düşüş sürüyor. Temmuz’da vergi düzenlemelerinin kısa süreli etkisiyle yükselen enflasyon kademe kademe düşmeye devam ediyor. Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9’un üzerinde seyreden aylık enflasyon Eylül’de yüzde 4,75 Kasım’da yüzde 3,43 oldu. Koordineli para ve maliye politikalarının etkisiyle dezenflasyon süreci 2024 yılının ilk çeyreğinden sonra belirgin bir şekilde hissedilecek.
OCAK AYI MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI YÜZDE 15
Yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisi ile 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme zammı Ocak ayında yüzde 15 olacak.
Memurlar, toplu sözleşmenin yanında enflasyon farkını maaşlarına yansımış bir şekilde görecek.
MEMUR ZAMMI DOĞRUDAN 8,4 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR
Memur zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.
Memur zammı Ocak döneminde emekli refah payı için de önemli bir referans değer olarak masada olacak.
MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?
Memurlar her yıl Ocak-Temmuz döneminde tıpkı SSK, Bağ-Kur emeklileri gibi zam alıyor. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken, memur zammı hesaplamasında işin içine toplu sözleşme giriyor.
Bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı memur enflasyon farkı olurken, burada yeni dönemin toplu sözleşme zammı ilave edilerek nihai memur zam oranı hesaplanıyor.
Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor.
MERKEZ BANKASI’NIN 6 AYLIK ENFLASYON ORANI TAHMİNİ YÜZDE 37,76
Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın 2023’ün son enflasyon raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 oldu. Buna göre 6 aylık enflasyon oranı beklentisi de yüzde 37,76 oldu. Bu oran refah payı hariç emekli maaşı zammını ifade ediyor.
Burada her şey beklentilere göre ilerlerse yüzde 29,96’lık bir memur enflasyon farkı oluşacak. Bu rakama yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile yeniden hesaplandığında yüzde 49,46’lık bir zam oranı söz konusu olacak.
Merkez Bankası’nın yüzde 65’lik öngörüsünün gerçekleşmesi durumunda zam oranları aşağıdaki gibi hesaplandı:
6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,76
Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,76
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 29,96
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15
6 aylık memur zammı yüzde 49,46
MEMUR ZAMMI REFERANS OLACAK: EMEKLİYE REFAH PAYI MASADA
Hesaplamalara dikkatle bakıldığında memur zammı, 6 aylık enflasyon rakamının 10-12 puan daha üzerinde olacak. Emeklilerin zam oranının memurların altında kalmaması için bütçe çalışması gerçekleşiyor. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklisi için doğrudan kök maaşlara yansıyacak 5-10 puanlık bir refah payı masada bulunuyor. Kabaca emekli zammı için yüzde 40, 45 ve 50 oranı gündeme gelecek.
EMEKLİ ZAMMI İÇİN SON KARARI BAŞKAN ERDOĞAN VERECEK
Burada nihai rakam bütçe çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak. Bakan Şimşek çalışmayı Başkan Erdoğan’ın onayına sunacak ve karar alınacak.
Refah payı hariç beklenen enflasyon rakamlarıyla örnek bir hesap yapacak olursak;
EMEKLİLERE YÜZDE 4’LÜK EK ÖDEME VAR
10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 37,76’lık hesaplanan rakamlara göre 13.776 TL’ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.327 TL’yi görecek.
Burada emekli maaşları hesaplanırken, önce kök maaşa zam oranı uygulanıyor ardından yüzde 4’lük bir ek ödeme ilave ediliyor. Örneğin refah payı ile beraber yüzde 50’lik zam oranının gerçekleşmesi ve en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması durumunda emekli maaşı tablosu şöyle olacak:
sabah