Naht Sanatı ustası Seyfettin Paycu, eserlerini görev yaptığı Van Bölge Adliye Mahkemesi adliye sarayında sergiledi. Naht sanatı nedir? nasıl yapılır? Daha çok kimler ilgileniyor?
Van Bölge Adliye Mahkemesinde görev yapan Seyfettin Paycu, naht sanatını büyük bir emek istediğini belirterek yapılan sergilenen eserlerin çoğu aylar sürdüğün söyledi
Hazırladığı eserleri adliye sarayında sergiledi
Naht sanatı ustası Paycu, büyük bir emek ve özveri ile hazırlana eserlerini daha önce de birçok yerde sergilediğini bu 4. Sergisini ise 52 üründen oluşan tablolarını bu kez de çalıştığı kendi kurumunda sergilemeye başladı.
Daha çok dualar, Osmanlı divan sözleri ve isimlik gibi işlemeli tablolara ağırlık verdiğini söyleyen Paycu Türkiye’nin birçok yerinde eserlere ilgi gördüğünü dile getirdi.
Gazetecilere konuşan Naht Sanat Ustası Seyfettin Paycu, naht sanatının gelişmesine katkı sunmak istediğini söyleyerek gelecek nesillere bu sanatı aktarmak olduğunu yeri geldiğinde kurslarda bunu öğretmek istedi belirterek, “bu Anadolu Selçuklu döneminden başlayıp Osmanlıyla zirveye çıkmış bir sanattır. Ben de kendimi bu sanata adadım. Çoğu kendi çizimlerim. Bir tablo yaklaşık bir ay sürüyor. Ticari bir amacımız yok ama yaptığımız masrafı göz önünde bulundurarak uygun fiyatla satıyorum.. Sergimize yoğun bir katılım oldu. Bugün buraya gelerek destek veren herkese teşekkür ederim.” Dedi.
Naht Sanatı Nedir?
Naht sanatı hat sanatıyla yapılan yazılar üzerinden gerçekleşen bir sanattır. Naht sanatına göre bu yazılar çeşitli tekniklerle ahşaba işlenir. Bu teknikler oyma, kabartma, yakma ve kakma teknikleridir. Tekniklerin ardından ortaya ahşabın işlenmesiyle beraber motif ve desen çıkar. Naht sanatında ahşabı işleme ve oyma teknikleri ayrıştırılır.
Naht Sanatı Nasıl Yapılır?
Naht sanatını yapan sanatçılara nahhat ustası denmektedir. Bu ustalar özenle ve titizlikle sanatlarını icra etmektedir ve naht sanatına gönül vermiş insanlardır.
Naht sanatının yapımı sabır ve zaman istemektedir. Aynı zamanda naht sanatı zahmetli bir sanat dalıdır. Örneğin hat sanatıyla yazılmış Ayetel Kürsi duası bir ahşap üzerine işlenmektedir. Ortaya ise yazıyla beraber bir desen çıkmaktadır. Aynı zamanda naht sanatını ustaları tarafından bereketli sanat olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni ise naht sanatında bir eserde kullanılan malzemelerin diğer eserde de kullanılabiliyor olmasıdır.
Kısaca naht sanatı hat yazılarının ahşaba çeşitli tekniklerle işlenmesiyle yapılmaktadır. Nahhat kelimesine baktığımızda ağaç oymacısı, marangoz, doğramacı ya da metal oymacısı gibi anlamlara geldiğini de görmekteyiz. Bu sanatta ağaç, metal ya da ağaçtan elde edilen ahşap oyulmaktadır.
Kaynak: VANDAHABER