Van’ın Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, ülkelerin gelişmişlik ölçütünün en önemli işaretlerinden birinin sağlık hizmetlerindeki başarı düzeyi olduğunu ve sağlık çalışanın öneminin büyük olduğunu söyledi.
Başkan İsmail Say, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Ülkelerin gelişmişlik ölçütünün en önemli işaretlerinden biri sağlık hizmetlerindeki başarı düzeyidir. Bu hizmetlerin vatandaşlara iyi biçimde verilebilmesinde en önemli görevi ise sağlık çalışanlarımız üstlenmektedir. ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ anlayışı ile bir canı kurtarmayı, bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan bir medeniyetin varisleri olarak; sağlık çalışanlarımızın bu ülke insanının sağlığı için gece gündüz demeden her şartta fedakârca çalışmalarının paha biçilemez kıymetini çok iyi bilmekteyiz.
Hastalığa şifa elinin değmesi tıp ilminin gelişmesiyle başlar. Tıp yeni teknolojilerin yardımıyla büyük bir hızla ilerliyor. Ancak bu ilerlemede değişmeyen, önemini hep ilk sırada tutan etken sağlık çalışanıdır. Bilgi, ekipman, teknoloji değişse de onu kullanan, işine yüreğini, emeğini, sabrını katan sağlık çalışanının insani değeri katlanarak artıyor. Bu vesile ile başta ilçemizdeki sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm sağlık alanında çalışanların mesleklerinin ortak sorun ve çözüm önerilerini ifade etme fırsatı buldukları 14 Mart Tıp Bayramı’nı gönülden kutluyorum” dedi.
14 MART TIP BAYRAMI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?
14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
14 MART TIP BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
Kaynak: İHA