Kitap okuma alışkanlığının çocukların gelişiminde önemli bir yeri bulunuyor. Peki, teknolojinin bu kadar etkili olduğu bir dönemde çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Kitap, çocukların gelişimlerini destekleyen, sosyal ve ahlaki gelişimlerine de doğrudan etki eden önemli bir araç. Çocuklar kitap sayesinde düşünme, problem çözme, üretkenliği ve yeteneklerini geliştirme fırsatlarına sahip olurken doğaya, insanlara, diğer canlılara ve olaylara karşı da hassasiyet geliştiriyor. Bunun yanı sıra okuma alışkanlığı, çocukların karakter gelişimine katkı sağlıyor, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir yer tutuyor.
İLKHA muhabirinin “Çocuklara okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Hızlı ve etkili okuma yöntemleri nelerdir? Bu konuda ebeveynlere düşen görevler nelerdir?” gibi sorularını yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel
Altunel, “Çocukların okuma alışkanlığı kazanması için öncelikle küçükten başlayarak ilkokuldan okuma yazma becerisi kazandıktan itibaren sürekli okuması gerekir. Sürekli okuyan çocukta okuma alışkanlığı daha kolay kazanılır. Anne babalar günün belli saatlerinde yarım saat veya bir saat olsun belli aralıklarla çocuklara kitap okutturmalıdır. Eğer zamanda çocuk oyalanıyorsa mesela yarım saatte çocuk çok oyalanıp kitap okumuyorsa belli sayfalarda kitap okutulması onun için faydalı olur. Ama bunlar küçük adımlarla olan şeylerdir. Hızlı okumaya gelince okuma davranışı oturmuş kişinin hızlı okuma becerisi gerekiyor. Önce o becerinin oturması gerekiyor. Bazen küçük yaştaki çocuklar için hızlı okuma kursları olumlu gibi görünse de okuma alışkanlığı için biraz zamana bırakmak gerekiyor.” dedi.
Okuyan çocuklar telefon, tablet ve televizyon gibi uyarıcılardan arındıklarına dikkat çeken Altunel, “Küçük yaşlardan itibaren özellikle uyumadan önce okuma alışkanlığı daha iyi oturur. Uyumadan önce okuma alışkanlığının şöyle yararları vardır; telefon tablet ya da televizyon gibi uyarıcılardan arınmış çocuk daha kolay uyur. Beyin daha rahatlanmış olur. Daha kaliteli uykuya dalar. Bu yüzden de buna dikkat etmek gerekiyor. Uyumadan önce okumaya teşvik etmek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.