Altılı Masa’nın ortak mutabakatında “Kürtlere yer verilmediği” yönündeki eleştirilere yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın yaklaşık 15 maddenin HDP ve Kürtler düşünülerek mutabakata eklendiğini söyledi.
Altılı Masa’nın açıkladığı 244 sayfadan oluşan metin, 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla vaatten oluşan Ortak Politikalar Mutabakat Metni siyasettin gündeminde.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, altılı masanın hazırladığı Ortak Mutabakat Metni’ndeki bazı maddelerin özellikle HDP için eklendiğini belirtti.
Taşkın, bu maddelerden bazılarının ‘dokunulmazlıkların kaldırılmasının zorlaştırılması, parti kapatılmasının zorlaştırılması, barajın yüzde 3’e düşürülmesi ve kayyum meselesinin çözülmesi’ olduğunu belirtti.
“Yol haritası” olarak addedilen Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde Kürt ve Alevi kelimelerine herhangi bir şekilde yer verilmediği yönünde gelen eleştirilere CHP’den yanıt geldi.
Halk TV yayınında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, bazı maddelerin HDP için eklendiğini açıkladı.
“Burada ben netameli bir konuya gireyim” diyerek HDP için mutabakata konuşan maddeleri bir bir anlatan Taşkın, şu ifadeleri kullandı:
“Bazıları diyor ki; Metinde Kürt yok HDP yok. Herkes spesifik bir yerden bakmaya çalışıyor. Bakın dokunulmazlıkların kaldırılmasının zorlaştırılması, parti kapatılmasının zorlaştırılması, barajın yüzde 3’e düşürülmesi, kayyum meselesinin çözülmesi. Ben bir ara 15 madde saymıştım bizim 85 anayasa maddesinde. Doğrudan veya dolaylı olarak Kürt meselesiyle ilgili olabilecek. “
Metin, “Hukuk Adalet ve Yargı”, “Kamu Yönetimi”, “Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim”, “Ekonomi, Finans ve İstihdam”, “Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm”, “Sektörel Politikalar”, “Eğitim ve Öğretim”, “ Sosyal Politikalar”, “Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları” başlıkları altında toplandı.
Kürtçe ve anadil konusunda da sadece Kültür kısmında “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu ve ilgili ikincil mevzuatı başta sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıracak bir anlayışla gözden geçireceğiz. İlgili kanun ve yönetmeliklerde anadilinde kültürel ve sanatsal üretimin önünde engel oluşturan maddeleri muğlak ifadelerden arındıracak ve istismara açık olmayacak biçimde düzenleyeceğiz” ifadelerine yer verildi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise TBMM’de Altılı Masa’nın ortak metnine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Beştaş yapılan açıklamaların yeterli olmadığını belirtmişti.
vanekspres