16 yaş altı çocuklar için sosyal medya yasağı

TBMM Genel Kurulu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, 16 yaşından küçük çocuklar için sosyal medya ve dijital oyunlara yönelik düzenleme yapılacağını açıkladı.

16 yaş altı çocuklar için sosyal medya yasağı
Yayınlama: 16.12.2024
A+
A-

16 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN SOSYAL MEDYA VE DİJİTAL OYUN PLATFORMLARI DÜZENLENECEK

Bugün birçok ülkenin çocukların sosyal medya kullanımına yönelik yasal düzenlemeleri gündeme aldığını ve hayata geçirdiğini gördüklerini kaydeden Göktaş, “Avustralya, İspanya, Norveç, Fransa, ABD, Güney Kore bu ülkelerden sadece birkaçı. Biz de göreve geldiğimiz günden beri ülkemize özgü bir model geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Aileleri, çocuklarımızı ve uzmanları dinlediğimiz çalıştaylar düzenledik. Eğitimciler, psikologlar, çocuk gelişimciler, dijital platform temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini de göz önünde bulundurarak, 16 yaşından küçük çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz” dedi.

BİN 200’ÜN ÜZERİNDEKİ KIZ ÖĞRENCİYE DESTEK

Kadınlarla ilgili çalışmalara değinen Göktaş, “Yürüttüğümüz çalışmalarla bugün kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 37,8’e, kadın istihdam oranını yüzde 33,2’ye yükselttik. 12. Kalkınma Planımızla 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1’e, istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda temiz teknoloji alanında çalışan girişimci kadınların projelerini TÜBİTAK iş birliğiyle ödüllendiriyor ve bu alanda büyümelerine katkı sunuyoruz. Kadın kooperatiflerini güçlendirmek için yürüttüğümüz eğitim programlarımızla 45 binin üzerinde kadına ulaştık. Bugüne kadar bin 207 kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk. Özel sektörle iş birlikleri geliştirerek, ürünlerinin daha nitelikli bir stratejiyle pazarlanmasına katkıda bulunuyoruz. Kadın girişimcilere yönelik sunduğumuz eğitim, danışmanlık, araştırma ve finansman desteklerini tek bir portalda bir araya getirdik. 81 ilimizde 760 bin kişiye ulaştığımız finansal okuryazarlık eğitimlerini yaygınlaştırmak için bu yıl SPK ile iş birliği başlattık. Teknoloji alanında kadınlara yönelik fırsatların artırılmasını toplumsal ilerlemenin de kapılarını araladığına inanıyoruz. Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ile bin 200’ün üzerinde kız öğrenciye kendilerini geliştirmeleri için önemli fırsatlar sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ALO 183 VE 112 ÇAĞRI MERKEZİ ENTEGRE OLACAK

Bakan Göktaş, kadına yönelik şiddete dair şunları kaydetti:

Vakalara müdahale gücümüzü artırmak adına İçişleri Bakanlığımızla iş birliğinde ALO 183 hattını 112 Acil Çağrı Merkezine entegre ediyoruz. Böylece kolluk kuvvetlerimiz ve sağlık kuruluşlarımız ile eşgüdümümüzü güçlendirerek, vakalara daha etkin ve hızlı müdahale edeceğiz. Bu yıl İstanbul ve İzmir’de açtığımız ŞÖNİM’lerimizle merkez sayımız 84’e ulaştı. Şu an 6 ilimizde daha yeni ŞÖNİM açmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Diğer yandan, 418 Sosyal Hizmet Merkezimizdeki ve 309 SHM irtibat birimimizdeki Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarımızda aynı kararlılıkla hizmet vermeye devam ediyoruz. Ülke genelinde 149 kadın konukevinde kadınlara korunaklı bir yaşam alanı sunuyor, psikososyal desteklerle sorunlarına çözüm üretiyoruz. Kadınların ve çocukların özel ihtiyaçlarına ve risk durumlarına uygun çözümler sunmak için 15 ilimizde 17 kadın konukevini ihtisaslaştırdık. Yıl sonuna kadar Kayseri ve İstanbul’da iki kadın konukevini daha ihtisaslaştırılmış kuruluşlarımız arasına dâhil edeceğiz.


 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.